Nasıl İşitiyoruz

Nasıl İşitiyoruz

İşitme insanlar için oldukça önemli bir duyudur. Çünkü insanların büyük bir kısmı konuşarak anlaşmakta iletişim kurmaktadır. Günümüzde işitme kaybı yaşayan insanların sayısı geçmiş yıllara baktığımızda oldukça fazladır. Bunun nedeni günümüzde yüksek sesli iş makinalarının sayısının artması ve yüksek sesli müzik dinlemesidir. Ayrıca kulak pisliği, kulak iltihaplanması ve kullanılan ilaçların yan etkileri de işitme kaybına neden olmaktadır. Bu yazımızda sizler için nasıl işitiyoruz sorusuna cevap vererek işitme konusundaki tüm detayları anlatacağız. Lafı daha fazla uzatmadan gelin yazımıza geçelim.

Nasıl İşitiyoruz

İşitme dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere kulağın 3 bölgesiyle oluşmaktadır.

Dış kulak çevredeki ses titreşimlerini toplayarak kulak kanalı aracılığıyla kulak zarına işitme görevi gören kulak bölümüdür. Ayrıca dış kulak, kulağın içini dışarıdan gelecek maddelerden korumaktadır. Tamamen kıkırdak dokudan oluşan bu kısım dışarıdan görülen ve kulak adı verilen kısımdır.

Orta kulak herkes tarafından bilinen çekik, örs ve üzengi kemiklerinin bulunduğu kısımdır. Orta kulak bu kemikler yardımıyla ses dalgalarını merkezi sinir sistemine aktarmakla görevlidir. Eğer bu kısım görevini başarıyla gerçekleştirirse işitme genellikle sorunsuz bir şekilde işitilmektedir.  Ayrıca orta kulak östaki tüpüyle hava basıncını kontrol ederek kulağın oksijen ihtiyacını karşılamaktadır.

İç kulak işitme için en önemli kısımdır. Ses dalgaları dış ve orta kulakla birlikte yumuşatılıp iç kulağa gönderilir. İç kulak bu ses dalgalarını kokleaya gönderir. Kokleanın içinde bulunan sıvı yaklaşık olarak 25.000 saç hücresini uyarır. Bunun sonucunda bu hücreler beyne sinyalleri ileterek işitmenin gerçekleşmesini sağlar.

 

Yukarıda sizler için tüm detayları ile nasıl işitiyoruz sorusunun cevabını verdik. Yukarıdaki bilgilerden yararlanarak normal hayattaki sesleri nasıl işittiğinizi öğrenebilirsiniz. İşitme kayıpları genellikle orta ve iç kulak görevlerinden birinin veya birkaçının başarıyla tamamlanamamasında meydana gelmektedir. İşitme kaybı testlerinde işitme kaybınızın nedeni öğrenilmekte ve buna göre tedavi veya iyileştirme yöntemleri uygulanmaktadır. Eğer işitme kaybı orta kulakta bulunan çekik, örs, üzengi kemiklerinden birinden kaynaklanıyorsa bu bölgelere protez takma işlemi uygulanmakta ve görevini yerine getiremeyen kemikler protezler yardımıyla görevini yapmaktadır. Bu tür daha fazla bilgi için sitemizin haberler bölümünü gezebilirsiniz.