info@inneciogluisitme.com
İşitme kaybı doğuştan olabileceği gibi çevre faktörlerine göre sonradan da oluşabilmektedir. Bu yazımızda sizlere işitme kaybı olduğu nasıl anlaşılır bundan bahsedeceğiz. Fakat bundan önce gelin işitme kaybı nedir ve neden olur bunlara bir göz atalım.
İşitme kaybı günlük hayatta insanların duyabileceği desibeller arası sesleri duyamama veya duymakta güçlük çekme olarak ifade edilir. Tamamen işitme engelli bireyler hiçbir sesi işitemezsen belirli bir düzeyde işitme kaybı yaşayanlar tiz sesleri yani kadın ve çocuk seslerini duymakta güçlük çekerler veya duyamazlar. İşitme kaybı genel olarak bu şekilde ifade edilir. İşitme kaybının nedenlerine göre de tamamen veya belirli bir düzeyde işitme kaybı görülür. İşitme kaybı nedenlerini aşağıdaki başlıkta görebilirsiniz.
Günümüzde işitme kaybı birçok farklı sebepten dolayı oluşabilmektedir. Bunlardan bazıları dış kaynaklı olabilir. Örneğin yüksek sesli müzik, makine sesi, uçak sesi, gürültü vb. olaylardır. İç etmenlerden kaynaklı olarak da kulak iltihaplanması, kullanılan ilaçların yan etkileri olabilmektedir. Günümüzde ise en yaygın işitme kaybı nedeni doğal yaşlanma sürecinde görülen işitme kaybıdır.
İşitme kaybı belitleri kişiden kişiye göre farklı olabilir ve aniden gelişebilir. Bu yüzden aşağıda maddeler halinde yazdığımız işitme kaybı belirtilerin biri veya birkaçı sizde mevcutsa en kısa sürede doktorunuza giderek tam tanı koydurmalısınız. Aksi takdirde eğer işitme kaybınızın nedeni kulakta oluşan iltihaplar, ilaçların yan etkilerinden vb. nedenlerden kaynaklanıyorsa erken tedavi oldukça önemlidir. İşitme kaybı olduğu nasıl anlaşılır diye merak edenler için işitme kaybı belirtileri;
Yukarıdaki durumlardan birisi veya birkaçı sizlerde mevcutsa kısa sürede bir doktora gitmelisiniz. Aksi takdirde işitme kaybınız varsa işitme kaybınız ilerleyebilir ve belirli bir zaman sonra hiçbir sesi duyamayabilirsiniz. İnternette yapılan bir araştırmaya göre işitme kaybı nedenleri nelerdir diye aratanların yarıya yakınında işitme kaybı mevcuttur. Bu gibi araştırmalar sonucunda edindiğimiz bilgilere göre sizlerin işitme engelinin bulunması yaklaşık olarak yüzde ellidir.